Legionella Beheersplan

Legionella Beheersplan en een RI&E voor legionella

Loodgieters- & Installatiebedrijf  Zwanko B.V. Vlaardingen is een specialist op het gebied van Legionella beheersing. Net als bij andere risico’s wordt bij Legionella beheersing de voorkeur gegeven aan bronmaatregelen.Bij Loodgieters-& Installatieberdijf Zwanko B.V. bent u aan het juiste adres voor het maken van een Legionella beheersplan met een RI&E.

Legionella risicoanalyse en beheersplan

Voor prioritaire instellingen gelden vanuit de overheid strenge regels voor legionellapreventie. Bent u eigenaar of beheerder van een dergelijke instelling of bedrijf? Dan bent u verplicht een legionella risicoanalyse te laten uitvoeren, te werken volgens een Legionella beheersplan en, als onderdeel hiervan, ieder half jaar legionella monsters te laten nemen.

Loodgieters-& Installatiebedrijf Zwanko B.V. is in het bezit van het certificaat Legionella-preventie Advisering voor Collectieve Leidingwaterinstallaties (BRL 6010).

De risicoanalyse legionella

Voor collectieve drinkwaterinstallaties waarbij water wordt verneveld en er inadembare aerosolen ontstaan (o.a. douches), is het noodzakelijk dat wij een uitgebreide risicoanalyse legionella uitvoeren. Wij controleren op uw locatie de gehele drinkwaterinstallatie om alle risicolocaties in kaart te brengen. Er worden watermonsters genomen die in een geaccrediteerd laboratorium worden onderzocht om te bepalen of het aantal legionellabacteriën binnen de wettelijke toegestane norm valt.

Beperkte risicoanalyse legionella

Als er geen waternevel vrijkomt in collectieve waterinstallaties, of er slechts enkele tappunten zijn waar aerosolen kunnen vrijkomen, is het mogelijk een beperkte legionella risicoanalyse uit te voeren. Deze bestaat o.a. uit het inventariseren van de tappunten waarbij aerosolen kunnen vrijkomen.

Het legionella beheersplan

In het legionella beheersplan wordt de uitslag van de legionella risicoanalyse vastgelegd en moeten de eenmalige en periodieke maatregelen legionellapreventie worden beschreven.
Het legionella beheersplan bevat o.a. de volgende informatie:
– maatregelen die moeten worden genomen om legionella besmetting te voorkomen
o.a. temperatuurmetingen, spoelen van tappunten en keerkleppen controle
– controle op de bediening en het onderhoud van de collectieve watervoorziening
– de frequentie waarin drinkwatermonsters worden genomen en onderzocht op de aanwezigheid van legionellabacteriën

  • Maatregelen die moeten worden genomen om legionella besmetting te voorkomen. O.a. temperatuurmetingen, spoelen van tappunten en keerkleppen controle
  • Controle op de bediening en het onderhoud van de collectieve watervoorziening
  • De frequentie waarin drinkwatermonsters worden genomen en onderzocht op de aanwezigheid van legionellabacteriën

Deze maatregelen moeten worden bijgehouden in een logboek ter controle door de toezichthouder, de Inspectie Leefomgeving en Transport en het waterleidingbedrijf.

Wij kunnen u hiermee helpen.

Omdat wij alle diensten op het gebied van legionellapreventie kunnen leveren zijn wij in staat efficiënt te werken. De keerkleppen controle en gelijktijdig de audit legionellabeheer uitvoeren. Dit bespaart tijd en voorrijkosten.

Wilt u een legionella risicoanalyse laten uitvoeren en/of beheersplan laten opstellen? Neem dan vandaag nog contact met ons op tel:  010-4345344. U kunt ons ook een  E-mail sturen of gebruik maken van het contactformulier op de site. Wij staan u graag te woord.